A japán tea magyar útja
A japán Urasenke teaiskola magyarországi tagozata idén kerek évfordulót ünnepel, hiszen pontosan 20 évvel ezelőtt jött létre az az Egyesület, mely azóta is elkötelezetten népszerűsíti a japán teaszertartás tradícióját. Az eseményen tudósítóként vettem részt, így most mindenkivel meg tudom osztani az ott tapasztalt élményeimet. A közeljövőben, ennek a cikknek a folytatásaként pedig egy mélyinterjút tervezek megjelentetni Rajzó-Kontor Kornélia alelnökkel, aki nagyon sok érdekes információt oszt meg velünk a két évtized eseményeiről, és a japán teaszertartás filozófiájáról.
A születésnapi ünnepséget 2022. június 15-én délelőtt rendezték meg szűk, családias körben, ám igencsak illusztris vendégek jelenlétében egy igazán különleges környezetben. Japán magyarországi nagykövete, Otaka Masato saját rezidenciáján fogadta a vendégeket, ezáltal méltó helyszínt biztosítva a jeles eseménynek, s egyfajta hagyományt teremtve a 20 évvel ezelőtti alapító rendezvénynek, melynek szintén a rezidencia volt a helyszíne. A meghívottak a teaiskola eddigi életében szerepet játszó, illetve a munkásságukkal valamilyen formában a japán kultúrához szorosan kapcsolódó személyekből, továbbá az Urasenke szervezet regionális képviselőiből kerültek ki.
Illusztris vendégek a Nagykövet úr rezidenciáján
A gyönyörű, ódon falak közé belépve, a társalgó közepén kialakított teaművészeti tér fogadta a vendégeket. Az ünnephez gondosan megválasztott kellékek, arany paraván, kalligráfia, nyárias virágkompozíció és a teaművészet egyéb eszközei egy tradicionális teaszertartásra hívogatóan várták a résztvevőket.
A rendezvény Otaka Masato Nagykövet úr köszöntőjével indult, majd Dr. Sűdy Zoltán, a Kiotói Urasenke Tankókai Szervezet Magyarországi Tagozatának Elnöke kapott szót.
Otaka Masato Japán magyarországi nagykövete
Sűdy Zoltán az Egyesület elnöke
A két évtized fontos történéseit Rajzó-Kontor Kornélia alelnök, művészeti vezető prezentációjából ismerhettük meg. A képekkel illusztrált előadás során szó esett a teaművészet létrejöttének történelmi hátteréről; az Urasenke iskola megalapításáról; a közel 500 éves hagyománnyal, múlttal rendelkező örökség múltját, jelenét és jövőjét összekötő családi kötelékről, a Sen családról; az Urasenke művészek által vállalt misszió céljáról; a külföldiek képzését biztosító tanulmányi programról; s nem utolsó sorban a magyarországi tagozat 20 éves fennállása szempontjából fontos mérföldkövekről, a hazai csoport sokszínű tevékenységének részleteiről.
Az elhangzottak, látottak alapján is jól érzékelhető volt a Tea Útjának vagyis a Chado-nak a szellemisége, valamint a rendkívül összetett, Zen alapokon nyugvó esztétika- és filozófia rendszerének lényege, melyet Sen Rikyú, a művészetet megalapító teamester még a XVI. században fektetett le. Érdekes volt hallani az Urasenke rendszer felépítéséről, melynek egyik sajátossága, hogy a mai napig az alapító leszármazottai, a Nagymesterek örökítik tovább generációról generációra ezt a kulturális örökséget. A Rikyú unokái által a XVII. században alapított három nagy iskola egyikeként, követői létszámát tekintve pedig a legnépesebbként működő Urasenke iskola magyarországi tagozata a világszervezet szabályainak megfelelően a mindenkori aktuális Nagymester engedélyével és útmutatásai alapján működik. A hazai csoport célja, s egyben a Nagymester által számukra kijelölt misszió nem más, mint a japán teaceremónia magyarországi megismertetése, bemutatása és tanítása a legmagasabb szakmai színvonalon. Kornélia még a 90-es években sajátította el a művészet alapjait Japánban, majd később a Nagymester kiotói intézményében részesült képzésben. Több évtizedes aktív tevékenység után is rendszeresen képzi magát az Urasenke iskola mestereinek különböző szemináriumain.
Rajzó-Kontor Kornélia előadása
A történeti visszatekintést követően a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanuló fiatal japán tehetségek, Kanon Aoki hegedű, és Kaisei Mizuno zongorajátékával hangolódhattunk a tradicionális teaszertartásra.
Japán tehetségek minikoncertje
A résztvevők néma csendben, teljes áhítattal figyelték Rajzó-Kontor Kornéliát, ahogy tökéletességig fejlesztett mozdulatokkal elkészítette az első csésze teát. Az arany paraván elé, a falitekercs és a virágkompozíció mellé elhelyezett tea egy felajánlás volt mindazok számára, akik felé háláját szerette volna kifejezni a csoport a segítésért, támogatásért, ám személyesen nem tudtak részt venni a jeles eseményen. A japán és magyar kultúra találkozásának és csodás összhangjának lehettünk szemtanúi, ahogyan a több mint 100 éves óherendi csészében kínált teát, a magyar mezőről szedett virágokból készített chabanát (virágkompozíciót) és a falitekercset néztük, melyen a teaművészet egyik alapfilozófiája a Wa-Kei-Sei-Jaku volt olvasható. A zen kifejezés értelmében a teaművészet lehetőséget teremt a Harmonikus, Tiszteletteljes, Tiszta és Nyugodt légkörben történő együttlétre, vendég és vendéglátó között megvalósuló, minden értelemben véve tiszta találkozásra. S valóban egy ilyen találkozásnak lehettünk részesei, egy vendéglátásnak, amelyben a jelen pillanatát élvezettel tudtuk átélni, teljesen kizárva mindeközben a külvilágot.
A teaszertartás gondosan összeválogatott kellékei
Rajzó-kontor Kornélia készítette el az első teát
A tea felajánlást követően a csoport valamennyi tagja lázas munkába kezdett. A teakészítést Kornélia két tanítványa vette át, a többiek pedig megkezdték a résztvevők kiszolgálását. A művészet hagyományai szerint elsőként a tea édességet, azaz a wagashit kaptuk kezünkbe udvarias meghajlás kíséretében. A raku technikával készült, saját tervezésű, hazai kerámia tálon felszolgált parányi édesség nem csupán a teaiváshoz készítette elő ízlelőbimbóinkat, de a képzeletünket is megmozgatta, ahogyan a szentjánosbogár által a nyári éjszakába fényt hozó pillanatot igyekezett megjeleníteni. Az édesség elfogyasztása után már mind az 5 érzékszervünk készen állt a vendéglátás fénypontját jelentő matcha tea befogadására.
Saját tervezésű erámiatálkán érkezett a wagashi a matcha tea előtt
Tanítványok is készítettek matcha teát a vendégeknek
Otaka Masato nagykövet úr gondosan megnézi a csészét mielőtt elfogyasztja a teát
Mindenki megkóstolhatta a matcha teát
A teaszertartás által nemcsak minőségi teát kóstolhattunk, hanem összművészeti élménnyel is gazdagodhatunk, illetve a japán kultúrához és a gondolkodásmódhoz is közelebb kerülhettünk.A vendégek kiszolgálása során mindenki teljes alázattal és odaadással végezte a munkáját, megteremtve a legmagasabb szintű vendéglátást a tea elkészítése és felszolgálása révén.
A kitűnően felkészült csapatnak köszönhetően a pillanat szépségében elmerülve minden érzékszervünkkel élvezni tudtuk a több százéves tradíciók által megteremtődött csodát, lélekben Japánig utazhattunk, és ha csak egy rövid időre is, de mi magunk is megtapasztalhattuk, hogy milyen is a Tea útján járni.
Rajzó-Kontor Kornéliával egy hosszabb interjú is készült, mely nemsokára olvasható lesz a Kakehashi blogon
A fotókat Csarnai István készítette.