Az 5 legnépszerűbb japán gasztro oldal
Japánnak van a világ egyik legismertebb étkezési kultúrája. Szinte mindenki ismeri és szereti a sushit vagy a rament. De ennél sokkal többről van szó! Az UNESCO a japán tradicionális konyhát a „szellemi kulturális örökség” részévé nyilvánította, elismerve azokat a készségeket és ismereteket, amelyeket a kulináris hagyományokban évszázadok óta fejlesztenek és adnak át a japánok nemzedékről nemzedékre.
A mindennapi, otthoni japán étkezés elemei hagyományos gyökereken alapulnak, miközben más kultúrák innovációit is tartalmazzák. A japán főzés alapjai a külföldiek számára nem mindig egyértelműek, de mindenképpen megtanulhatók - akár otthon is.
Ha szeretnél Te is megtanulni japán ételeket főzni, akkor a személyes főzőtanfolyamok ideálisak lehetnek. Viszont a jelenlegi pandémiás helyzetben, az internetes chefek világa előtérbe került. Függetlenül attól, hogy japán konyhai technikákat szeretnél fejleszteni, vagy hiteles japán ételinspirációkat szeretnél kapni, a következő 5 népszerű japán gasztronómiai oldalt mindenképp érdemes megismerned!
1. Just One Cookbook
Szereted a gyors és egyszerű dolgokat? Kezd akkor a Just One Cookbook-kal. A japán származású, de Amerikában élő Namiko Hirasawa Chen weboldala gyönyörű fotókat és kiváló minőségű videókat tartalmaz. Ha még nem tudod, hogy hogyan kell pl. egy jó a dashi alaplevet elkészíteni, ne félj!
Nami lépésről-lépésre, és nagyon részletesen magyarázza el a tennivalókat, mindezt videókkal és fényképekkel illusztrálva, valamint általános információkat megadva minden egyes elkészített ételről. Olyan az oldal, mint egy élő szakácskönyv. A webhelyen rákereshetsz ételekre alkalom, elkészítési eljárás, típus vagy különböző diéták szerint. Az utazásról álmodozók számára pedig szórakoztatóan olvasmányos útikalauzokat is tartalmaz - természetesen az ételekre összpontosítva.
Fotó: justonecookbook
https://www.justonecookbook.com/
Ajánlott recept: Yakisoba
2. Just Hungry
Azok számára, akik szeretik a japán ételrecepteket kommentekkel és aktuális kulináris trendajánlókkal, annak szívből ajánlom a Just Hungry nevű oldalt. Japán származású, de Európában élő Makiko Itoh két bento szakácskönyv szerzője és a Japan Times munkatársa is egyben. Ha van bármilyen étrendi korlátozásod, például vegán vagy, vagy csak alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztasz, akkor Makinak mindenre van hagyományos, de fúziós receptje is. A webhelyen útmutatók találhatók japán élelmiszerekről és az azokat forgalmazó élelmiszerboltok címjegyzékéről is a kezdőknek vagy a Japánon kívül élőknek.
Ha nagy bento-készítő vagy, akkor pedig feltétlenül nézd meg a társweboldalt, a Just Bento-t is.
fotó:www.justbento.com
https://justbento.com/
Kipróbálandó recept: Ehoumaki (ehou maki): Lucky Long sushi tekercs
3. Japanese Cooking 101
Ha egy szűkebb receptgyűjteményt keresel, akkor a Japanese Cooking 101-et ajánlom neked. A japán származású, de Amerikában élő két barátnő Noriko és Yuko vezetik az oldalt. Főleg hagyományos alapanyagokra és a legnépszerűbb japán ételekre összpontosítanak. Egyszerű magyarázatokkal látják el az ételeket, és nagyon jó leírásokkal jellemzik a legfontosabb összetevőket is az abura-agetól a wasabig.
fotó: Japanesecooking101.com
www.japanesecooking101.com
Ajánlott kipróbálandó recept: Agedashi tofu
4. Cooking with Dog
Ha szereted az érdekes vagy a „kawaii” légkört főzés közben, akkor mindenképpen ajánlom Neked a Főzz kutyával nevű oldalt! Olyan egyszerű recepteket találhatsz rajta, melyek otthon is könnyen elkészíthetőek. Lépésről lépésre kapjuk az instrukciókat a japán szakács hölgytől, akinek a kutyus barátja, Francis is végigkíséri a főzési bemutatókat. Az ételek elkészítését bemutató videókhoz angol narrációk készültek, melyek segítik a megértést. Sajnos Francis azóta elhunyt, de szelleme végig velünk lesz, és mindig ő marad a műsor sztárja is.
Fotó: cookingwithdog.com
https://cookingwithdog.com/
Ajánlott kipróbálandó recept: Somen chanpuru (zöldséges tészta keverés)
5. Chopstick Chronicles
Ha szükséged van egy komoly látványelemre, hogy inspiráljon téged a japán ételek főzésében, kérlek nézd meg Shihoko és Elizabeth, Japánból származó, de most Ausztráliában élő anya és lánya Chopstick Chronicles nevű oldalát. A gasztrooldal ételtípusonként böngészhető, hagyományos és modern ételeket tartalmaz, különös hangsúlyt fektetve az édességekre! Rendkívül hasznos magyarázatokat és fotókat adnak minden recepthez, valamint alkalomszerűen videókat is, amelyek segítenek receptjeik otthoni elkészítésében.
Fotó:chopstickcronicles.com
https://www.chopstickchronicles.com/
Ajánlott recept kipróbálásra: japán sifon torta
Megan Fitzgibbons cikke alapján, ami a Savvy Tokyo oldalán jelent meg 2020. November 2-án.