Őszi kirándulásom Shirakawa-góba

Az UNESCO Világörökség részét képező Shirakawa-go a Japán Gifu prefektúra Hida hegyvidéki régiójának mélyén fekszik. Bár télen látogatják legtöbben, a vastag hóval borított nádfedeles háztetői és a jellegzetes forrófazék-étel, a suttate miatt, a november végi időzítésemmel elbűvöltek a város körüli színes őszi lombok. Az alábbiakban három dologról olvashatsz, amit Gifu e bájos kis városában tett látogatásom során megtudtam.

(A teljes cikket írta és a képeket készítette: Molnár Julianna)


Shirakawa-go őszi színei elbűvöltek


1. Shirakawa-go építészeti stílusa a selyemipar hatására alakult ki

Shirakawa-go évezredek történelmét hordozza. Az emberi tevékenység legkorábbi nyomai Shirakawagóban, amelyek kerámia leletek voltak, Kr. e. 7000-ből és Kr. e. 2300-ból származnak, míg a “Shirakawa-go” mint falu első egyértelmű említése egy kiotói arisztokrata naplójában jelenik meg 1176 körül. 

Ám a települést ékesítő gassho stílusú, magas csúcsú, nádtetős házak, amelyek úgy néznek ki, mint két imára összekulcsolt kéz - a japánok ezért nevezik őket gasshónak -, először 1700 körül épültek. Ez az Edo-korszakban történt, amikor a selyem- és puskaporgyártás virágzott a városban, és az építési stílus nemzedékről nemzedékre fejlődött, míg az 1800-as években elérte mai formáját.


A Wada ház a lombok között


A fő utcán végigsétálva világossá vált számomra, hogy a gassho stílusú házak tökéletesen illeszkednek a Shirakawa-góhoz, mivel télen kibírják a nehéz havazást, és megvédik az alatta lakókat. Abban különböznek a többi hagyományos japán háztól, hogy a padlástér is a tevékenységek tereként funkcionál. Az Edo-korszaktól kezdve a falu legfontosabb iparága a selyemhernyó tenyésztés volt, ami arra késztette a lakosokat, hogy kihasználják a nagy padlástérséget, és tenyésztő helyiségekké alakítsák át azt. A selyem korszak maradványai még mindig jelen vannak a városszerte szétszórt ősi házakban, és további emléktárgyakat állítanak ki a Gasshozukuri Minkaenban - egy 25 gassho házból álló pompás szabadtéri múzeumban. 


Egy Gassho ház padlása a Gassho-zukuri Minkaenben


2. Élő és fejlődő történelem

A hivatalos meghatározás szerint a világörökségi helyszín "az emberiség közös öröksége, amelyet a világ minden táján élő emberek a múltból örököltek, és amelyet most tovább kell adniuk a jövőnek". Ezért Shirakawa-go küldetése és felelőssége nemcsak az, hogy megőrizze ezt a falut, hogy érintetlenül maradjon, hanem az is, hogy óvatosan továbbadja az építési technológia örökségét a jövő generációinak, akik tovább gyarapítják majd a helyi kultúrát.


A sétálóutca növényeit gondozó helyi lakos


A Shirakawa terület büszke a kultúra megőrzési mozgalmára, amely a gátépítések és a folyómeder fejlesztések által okozott előre nem látható károk miatt indult el. A több évszázados házak egy része víz alá került, sok pedig elhagyatottan állt, vagy tűzvészben veszett oda. Az 1960-as évekre már csak 190 gassho ház maradt meg.


A háztetőn munkát végző falusi lakos


3. Vad falu vad konyhával

A természeti környezetben bővelkedő Shirakawa-go távoli és vad vidéknek számított, különösen akkor, amikor a téli havazás elvágta a környező hegyek mögötti városokkal való kommunikációt és közlekedést. Az időszakos elszigeteltség miatt a falusiak arra tértek át, hogy a hegyek és folyók közeli környezetéből szerezzék be az alapanyagokat, és ezzel megteremtették Shirakawa-go gazdag helyi konyháját.

A Hidagyu Suttate hot-pot nem véletlenül a Japán Nemzeti Hotpot Grand-Prix kétszeres birtokosa. A "Suttate" úgy készül, hogy kővel őrölt szójababot adnak egy miso- és szójaszósz-alapú leveshez. Ezután vékonyra szeletelt zöldségek következnek, a helyben termesztett felhőfül gombával, ami puha, mégis ropogós textúrát eredményez. Végül, és nem utolsó sorban, a forró fazék Hidagyu marhahús szeletekkel egészül ki, amely a Hida régió specialitása, és fokozza az étel gazdag ízét. Ez az étel ritka lehetőséget kínál Shirakawa-go exkluzív ízvilágának megtapasztalására.


Hidagyu Suttate, Shirakawa-go ínyencsége (kép forrás : ml.shirakawa-go.org )

A Suttatén kívül több lokálisan beszerzett alapanyagból készült ételt is megkóstolhatunk Shirakawa-góban. Egyike ezeknek a hegyi zöldségekkel dúsított udon vagy soba tészta leves. Én ebédre a Hanamizuki éttermet válaszottam, ami a laktató udon levesek mellett matchás soba tésztát, matcha teát, és mochi tálakat is kínál, és csodálatos kilátása van a szomszéd gassho házra.


Matcha latte a Hanamizuki étteremben, helyi kézműves kerámiában tálalva

Shirakawa-go látogatása során megtudtam, hogy ez a falu nem csupán egy történelmi város, hanem egy közösség azon törekvését is jelképezi, hogy a nehéz életkörülmények túlélése érdekében továbbadja évszázadok tudását és a technológiáját, közösségi kötelékek megerősítése által. Kiderült, hogy Shirakawa-go lakói rengeteg tanulsággal szolgálhatnak a kultúránk megőrzése érdekében.


Kilátás Shirakawa-góra az Ogimachi kilátóhelyről


Információk Shirakawa-go látogatásához:

Én busszal közelítettem meg, Nagoyából: 3 órába telt, és 3,500 yen volt egy útra. További információk Shirakawa-go megközelítéséhez itt megtalálhatók: http://ml.shirakawa-go.org/en/access/

Belépőt csak a házakba való belépéskor kell fizetni, és a 25 házból álló Gassho-zukuri Minkaenben 600 yenből szinte az összes házba benézhetünk, ahol antik tárgyak és történelmi relikviák is ki vannak állítva. Nagyon ajánlom! 




vissza

Impresszum

  • Blog:
    • Merényi Krisztina
  • Fotó, grafika:
    • Merényi Krisztina
  • Weboldal programozás:
    • Molnár Dénes

Minden jog fenntartva.
A honlapon közölt képek, szöveges anyagok mindennemű továbbközlése csak a tulajdonos előzetes hozzájárulásával lehetséges!